Vandaag open van 09:30 tot 18:00 uur

Vogelhuisjes & Voedertafels

Het is zo’n fijn gezicht: vogeltjes die af en aan de tuin in vliegen. Tuinvogels zijn dankbare en makkelijke bezoekers. De vogel is enkel op zoek naar eten en een veilige rustplaats. Door de toenemende verstedelijking wordt het steeds moeilijker voor tuinvogels om nest plekjes te vinden. Gelukkig kunnen wij de tuinvogel een handje helpen! Bekijk ons assortiment en scroll door voor tips over het juiste nestkastje in jouw tuin!

Toon filters Sluit filters

Filter producten

€   - 
Wis selectie
1 - 12 van 63 producten

Waarom een nestkastje in de tuin?

Naast dat een kleurrijk vogelhuisje iets toevoegt aan de uitstraling van je tuin, doe je er ook de tuinvogels een plezier mee. Voornamelijk in de winter ontstaat er een voedseltekort voor de wilde vogels. Het natte weer doet de grond bevriezen waardoor vogels minder makkelijk insecten uit de grond kunnen pikken. Dit noodzaakt vogels op andere plekken te zoeken naar voedsel. En een van deze plekken is de tuin. 

Een nestkastje kan een goede aanvulling zijn op het voedseltekort in de natuur. Een nestkastje is dus een belangrijk onderdeel in het creëren van een vogelvriendelijke tuin. Wanneer de vogels jouw tuin ook als fijn ervaren, kunnen ze zich hier gaan settelen en er zelfs voor kiezen hun jongen bij jou in de tuin groot te brengen!

Er zijn talloze varianten en kleuren nest kastjes en vogelhuisjes. Echter heeft elke vogel zo zijn voorkeur voor een bepaald kastje. Belangrijke eisen zijn bijvoorbeeld de grootte van de opening, de diepte van het kastje en de positie waar het huisje hangt. Gelukkig helpen de experts ons het juiste kastje te kiezen. Wij leggen uit welk type nestkastje geschikt is voor de vogels in jouw tuin.

Welk nestkastje in mijn tuin?

De meest voorkomende tuinvogels zijn bij uitstek de mus, het roodborstje, de mees en de lijster. In principe heeft elke vogelsoort een voorkeur voor een bepaald vogelhuisje of nestkastje. Dit heeft alles te maken met de veiligheid die de vogels ervaren in dit kastje. Een kleiner vogeltje is namelijk een makkelijkere prooi dan een grote tuinvogel. De invliegopening, de grootte van het kastje en de hangplek zijn erg belangrijk. Zo kiezen mezen vaak voor een kleine opening, terwijl roodborstje graag een wijde invliegopening hebben. Hieronder geven we tips voor het vinden van het juiste kastje per vogelsoort.

  • De Mus: een invliegopening van 32 tot 34 mm voelt als een uitnodiging voor de mus. 
  • Het Roodborstje: een halfopen nestkastje, zonder invliegopening, is geschikt voor het roodborstje. 
  • De Mees: dit vogeltje wil graag door het allerkleinste gaatje naar binnen glippen. Kies voor een nestkastje met een invliegopening die niet breder is dan 28mm.
  • De Lijster: deze vogel is een stuk groter van formaat en daarom ook minder bang voor andere vogels. Een halfopen nestkastje is dus een prima verblijfplaats voor de lijster. 

Een nestkastje ophangen

Naast het soort nestkastje is ook de positie ervan erg belangrijk willen vogels de voorkeur geven aan jouw nestkastje. In de regel wordt een tuin met meer beplanting en dichte begroeiing eerder als aantrekkelijk ervaren. Heb je nu geen hoge dichte bomen in je tuin? Dan kun je met de volgende tips toch een fijne plek voor de tuinvogels vinden:

  • In een rustige, niet-stadse, omgeven is de hoogte waar de nestkast hangt minder belangrijk. Hang de nestkast op een prettige hoogte waar het niet te moeilijk is de bezetting te controleren en het huisje schoon te maken na uitvliegen. 
  • Zijn er gevaren in de omgeving, zoals roofvogels of huisdieren, hang dan het nestkastje op minimaal 2 meter hoogte. 
  • Hang de invliegopening het liefst gericht naar het noorden, oosten of noordoosten. Let er op dat het nestkastje niet in de volle wind of in de volle zon hangt.
  • Een halfopen nestkastje heeft meer beschutting nodig. Hang deze dus altijd in de buurt van dichtbegroeide bomen. Heb je geen bomen in de tuin? Kies dan voor een plekje in de buurt van een klimplant welke beschutting kan bieden.

Een toevoeging aan de tuin

Vogelhuisjes hoeven echt niet altijd in de standaardvorm gebruikt te worden. Het geijkte puntdakje en de rechte vormen, dit is geen vereiste vanuit de tuinvogels. Speel ermee! Een vogelhuisje is niet alleen een hulpmiddel voor de tuinvogels maar kan gerust fungeren als aanvulling op jouw tuin. 

Maak er zelf een of koop een leuk model. Tegenwoordig zijn er vogelhuisjes te vinden in ronde vormen, van duurzame materialen of in de leukste kleuren. Kom langs in ons tuincentrum!