Vandaag open van 09:30 tot 18:00 uur

Gazononderhoud

Het voorjaar is een belangrijke tijd voor gazonliefhebbers, omdat het de periode is waarin het gazon weer begint te groeien en het onderhoud van het gazon een prioriteit wordt. Wil je een mooi, groen gazon in jouw tuin? Dat kan, maar het is belangrijk dat je een grassoort kiest die bij je past en deze goed onderhoudt! Bij Tuincentrum Van Ee vind je alles wat je nodig hebt voor een gezond gazon. 

Een gezond gazon begint bij maaien

Regelmatig maaien van het gras bevordert de groei van gezond gras. Als het gras te lang wordt, kan het zich niet goed ontwikkelen en kan het ziek worden of afsterven. Door het gras regelmatig te maaien, blijft het gezond en groeit het sterker en dichter. Begin met het maaien van het gazon, maar niet te kort. Laat het gras op een hoogte van ongeveer 5 centimeter staan. Dit zal helpen om de wortels te versterken en het gras gezond te houden.

Gazon in de tuin: graszoden leggen of gras zaaien?

Wanneer je het besluit hebt genomen dat je een gazon wilt, dan is de volgende vraag: ga je graszoden (laten) leggen of ga je graszaad zaaien? Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Zaaien is natuurlijk een stuk goedkoper, maar het duurt daarentegen wel een tijdje voordat er echt een vol en groen gazon ontstaat. Graszoden zijn vrij gemakkelijk te leggen en het geeft meteen een groen gazon. Daarnaast heb je nog de keuze in het soort gazon. Wil je namelijk een gazon waar best op gelopen mag worden? Dan kun je het best voor speelgazon kiezen. Dit is een zeer sterk soort gazon en kan intensief gebruikt worden. Siergazon is daarentegen niet geschikt om op te lopen. De naam zegt het eigenlijk al: dit gazon is er echt voor de sier en kan daardoor minder goed tegen een stootje. Het kan natuurlijk ook zijn dat er in jouw tuin alleen maar schaduw is. Ook voor in de schaduw is er een grassoort, namelijk schaduwgras. Twijfel je voor welk soort gras je moet kiezen? Vraag het aan één van de medewerkers van Tuincentrum van Ee in Zeist!

Kale plekken in het gras? Geen paniek!

Allereerst is het belangrijk om het gazon te inspecteren op eventuele beschadigingen of kale plekken. Als je deze plekken ontdekt, kun je overwegen om deze te herstellen door graszoden te leggen of door graszaad te zaaien. Het is belangrijk om dit vroeg in het seizoen te doen, zodat het gras voldoende tijd heeft om te groeien voordat de zomerhitte toeslaat.

Het aanleggen van graszoden heeft vele voordelen ten opzichte van het zaaien van graszaad. Zo bieden graszoden direct een mooi en dicht gazon en hebben ze minder tijd nodig om te groeien dan graszaad. Bovendien zijn graszoden minder gevoelig voor onkruiden en ongedierte dan een gazon dat uit graszaad is gegroeid.

Graszoden zijn geschikt voor zowel nieuwe gazons als het herstellen van beschadigde delen van bestaande gazons. Om graszoden te leggen, moet de grond goed worden voorbereid door de oude grasmat te verwijderen, de grond los te maken en te egaliseren. Vervolgens worden de graszoden op de juiste manier gelegd en stevig op de grond gedrukt om de wortels goed te laten hechten.

Zo verbeter je de bodem

Een gezonde bodem is essentieel voor de groei van je grasmat. Om de grond waarin het gras groeit te optimaliseren, raden we je verschillende bodemverbeteraars aan. Voorbeelden hiervan zijn kalk, mest en voeding. Een bodemverbeteraar kan de bodemstructuur verbeteren door de grond luchtiger te maken en de waterdoorlatendheid te vergroten. Dit zorgt voor een betere wateropname en drainage, en dus uiteindelijk tot gezonder gras.

Tip: Begin met een pH-bodemtest om de kwaliteit van je bodem te bepalen alvorens je van alles uit huis gaat halen.

Gazontips van Van Ee

Wanneer je het gazon goed onderhoudt, heb je er het hele jaar plezier van. Laat het gazon dus een echte eyecatcher zijn in jouw tuin! Wij hebben speciaal voor jou dan ook enkele tips voor het gazononderhoud op een rij gezet:

  • Net als alle andere planten heeft een gazon ook voedingsstoffen nodig. Het belangrijkste is om regelmatig te sproeien met water én het gazon regelmatig te bemesten. Bij Tuincentrum van Ee vind je dan ook diverse producten om het gazon te bemesten.
     
  • Je zult er niet aan ontkomen, maar klavertjes, madeliefjes en paardenbloemen zullen ongetwijfeld tevoorschijn komen in jouw gazon. Maar toch: hoe gezonder het gazon is, hoe minder onkruid. In ons tuincentrum vind je ook hier middelen voor.
     
  • Een 'boosdoener' in het gazon is mos. Mos kan super hard groeien bij vochtig weer. Om dit aan te pakken kun je het best gazonmest én mosbestrijder gebruiken. Een andere tip is om het gras niet te kort te maaien.

Al onze gazonproducten

Bekijk hieronder ons volledige assortiment aan producten voor gazononderhoud. Heb je vragen of staat dat wat je zoekt er (nog) niet tussen? Neem dan contact op met onze groenexperts of kom langs!

Toon filters Sluit filters

Filter producten

€   - 
Wis selectie
1 - 12 van 12 producten