Vandaag open van 09:30 tot 18:00 uur

Cactussen en Vetplanten

Cactussen en vetplanten staan vooral bekend om hun onderhoudsvriendelijkheid, omdat ze bijna geen verzorging nodig hebben. Lukt het maar niet jouw planten in leven te houden, dan is een stoere cactus misschien wel de oplossing! Inmiddels kiest men niet alleen voor vetplanten en cactussen voor het gemak, maar ook om de stijl van het interieur compleet te maken. Bekijk hieronder ons online assortiment aan cactussen en andere vetplanten. Advies nodig? Dat geven we je graag! Kom langs bij Tuincentrum van Ee in Zeist.

Openingstijden en Route

Toon filters Sluit filters

Filter producten

Tips voor de verzorging van cactussen en vetplanten

Cactussen en vetplanten zijn nauwe familie van elkaar. Het verschil is dat alleen cactussen de kenmerkende knobbeltjes hebben waarop de naalden zijn ingeplant. Een verzamelnaam voor cactussen en vetplanten is 'succulenten'. Een naam die aangeeft dat deze planten grote hoeveelheden water kunnen opslaan. Cactussen en vetplanten danken hun populariteit aan hun bijzondere, vaak grillige vorm en aan de opvallende bloemen. Met deze tips heb jij het langste plezier van jouw cactus of vetplant.

De standplaats

Succulenten houden van zon, warmte en droogte. Niet verwonderlijk, gezien hun natuurlijke leefmilieu in de woestijn. Veel soorten doen het goed op een zonnig plekje op de vensterbank. Er zijn echter ook succulenten die je beter tegen directe zonnestraling kunt beschermen. Onze groenexperts vertellen je hier graag meer over. 

Tip: het is niet verstandig een cactus te draaien. De kant die niet aan de zonnestraling gewend is kan verbranden en bovendien kost het de plant veel energie om zich weer naar de zon te richten, wat ten koste gaat van de groei.

Cactus Voeding

Cactussen en vetplanten stellen hun eigen eisen aan de voedingsbodem. Daarom vind je bij in ons tuincentrum speciale potgrond voor succulenten en speciale cactusmest. Bemest de planten alleen tijdens het groeiseizoen en nooit als ze in rust zijn. 

Shop cactus voeding online

Water geven aan een vetplant

Wees altijd spaarzaam met water en volg zoveel mogelijk de natuurlijke situatie in de woestijn na. Dat betekent dat je ze beter eens in de zoveel tijd een flinke scheut kunt geven dan elke dag een beetje. De planten slaan het water op en regelen zelf hoeveel ze gebruiken.

Goed om te weten! De meeste succulenten kunnen slecht tegen hard water. Regenwater is de beste optie voor cactussen en vetplanten.

Populaire cactussoorten

Deze vijf cactussen en vetplanten zijn niet alleen populair vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk, maar ook vanwege hun vermogen om goed te gedijen in omgevingen met weinig water en licht, waardoor ze ideale keuzes zijn voor binnenruimtes.

  1. Sempervivum
  2. Echinocactus grusonii
  3. Aloe Vera
  4. Echeveria
  5. Mammillaria gracilis

Een cactus in de winter

Een jaarlijkse rustperiode is voor succulenten van groot belang. Een koele overwintering is een voorwaarde voor een goede bloei. Zet jouw cactussen en vetplanten daarom, na de groeiperiode, op een koele, droge en lichte plaats, bijvoorbeeld in een niet-verwarmde extra slaapkamer of garage. Ze mogen absoluut niet in het donker staan, dus kies wel een ruimte met ramen. Tijdens de wintermaanden geef je bijna helemaal geen water.

Vetplanten verpotten

Zo gauw de omgevingstemperatuur stijgt, beginnen de planten aan een nieuwe groeiperiode. Als je ze na de winterrust weer terug in de huiskamer zet is het belangrijk de succulenten voldoende ruimte te geven. Zet ze in een iets ruimere pot, maar plant ze beslist niet dieper. Gebruik alleen speciale cactuspotgrond en geef, na het verpotten, voor één keer flink water.

Vind een pot bij je cactus

Blader door ons assortiment online en vind de ideale pot die aansluit bij je persoonlijke stijl en de behoeften van je cactus. Van kleinere potten voor jonge cactussen tot ruimere exemplaren voor volgroeide planten, Tuincentrum van Ee heeft de juiste pot voor elke fase van de groei van je cactus.

Ontdek binnen potten