Vandaag open van 09:30 tot 18:00 uur

Acer / Esdoorns

Acer de Latijnse naam voor Esdoorn en is een uitgebreid geslacht met meer dan 200 soorten. Deze variëren sterk in grootte, vorm, bladkleur, herfstkleuren en groeigewoonten. Sommige soorten worden bomen van aanzienlijke omvang, terwijl andere kleinere struiken zijn. Dit maakt Acer een veelzijdige keuze voor landschapsontwerp, waarbij voor elke omgeving en voorkeur wel een geschikte soort te vinden is.

Toon filters Sluit filters

Filter producten

€   - 
Wis selectie
1 - 6 van 6 producten

Helikopterzaadjes

Een iconisch kenmerk van Acer-bomen is de productie van 'helikopterzaadjes', die ook wel samaras worden genoemd. Deze zaden hebben vleugels die hen helpen zich te verspreiden door de wind. De manier waarop deze zaden draaien terwijl ze vallen, heeft geleid tot de bijnaam 'helikopterzaadjes'.

Bladvorm en kleuren

Acer-bladeren zijn vaak handvormig gelobd, maar ze kunnen ook variëren van diep ingesneden tot meer afgeronde bladeren. De bladkleuren variëren van diep groen in de zomer tot de kenmerkende herfstkleuren, waaronder rood, oranje, geel en paars. Deze variatie in bladvormen en -kleuren draagt bij aan de esthetische aantrekkingskracht van het geslacht.

Culturele en symbolische betekenis

Acer-bomen hebben vaak culturele en symbolische betekenissen in verschillende samenlevingen. Bijvoorbeeld, in Japan wordt de esdoorn, met name de Acer palmatum, beschouwd als een symbool van schoonheid en vergankelijkheid, en wordt het vaak geassocieerd met de herfstseizoenen en de Japanse tuinkunst.

In het kort vertegenwoordigt het Acer-geslacht een uitgebreide diversiteit aan bomen en struiken die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn vanwege hun prachtige bladeren en herfstkleuren, maar ook ecologisch waardevol zijn en een belangrijke rol spelen in diverse culturen over de hele wereld.