Vandaag open van 09:30 tot 18:00 uur

Waterplanten

Waterplanten zijn een belangrijk onderdeel van een vijver. Niet alleen geven ze je vijver een magische uitstraling om bij weg te dromen, maar ze zijn ook van groot belang voor het ecologische evenwicht van de vijver. Wil jij ook je vijver verrijken? Kom dan langs in ons tuincentrum in Zeist waar we je graag kennis laten maken met vijverplanten, oeverplanten en andere vijvertoppers zoals de waterlelie.

Wij verkopen momenteel geen waterplanten in onze webshop. Kom langs in ons tuincentrum in Zeist en ontdek ons uitgebreide assortiment.

Toon filters Sluit filters

Filter producten

Waarom zijn vijverplanten zo belangrijk?

Waterplanten zijn van vitaal belang voor het behoud van een gezonde vijver. Ze helpen bij het zuiveren van het water door schadelijke stoffen en overtollige voedingsstoffen op te nemen. Dit zorgt voor een betere waterkwaliteit en voorkomt de groei van ongewenste algen en bacteriën. De planten produceren zuurstof en verbruiken CO2, wat bijdraagt aan een gezonde en evenwichtige omgeving voor vissen en andere waterdieren. Daarnaast bieden waterplanten schuilplaatsen en voedsel voor vissen en andere waterdieren. Dit maakt de vijver een natuurlijke habitat voor verschillende soorten planten en dieren. Bovendien transformeert het je gehele tuin in het decor van een levend sprookje. 

Dompel je onder in de wereld van waterplanten

Er zijn verschillende soorten waterplanten die geschikt zijn voor verschillende soorten vijvers. Zo zijn er: 

  • Drijvende waterplanten zoals waterlelies, die geschikt zijn voor grote vijvers. Deze planten zorgen voor schaduw en verminderen de groei van algen. De bladeren van waterlelies zorgen voor schuilplaatsen voor vissen en kikkers. Bovendien zijn waterlelies onweerstaanbaar mooi en vormen ze een EYE-catcher in elke vijver. 
     
  • Voor kleinere vijvers zijn ondergedoken planten, zoals hoornblad, geschikt. Deze planten absorberen overtollige voedingsstoffen en zuurstof en zorgen voor een gezonde balans in het water. Hoornblad is een snelgroeiende plant die voedingsstoffen uit het water opneemt. Hierdoor worden voedingsstoffen aan algen onttrokken, waardoor de algen minder snel groeien. Hierdoor blijft het water helder en kunnen vissen en andere waterdieren zich goed ontwikkelen.

Waarom zijn waterlelies nuttig?

Allereerst zien waterlelies er natuurlijk mooi uit, maar daarnaast zijn ze ook nog eens hartstikke nuttig in een vijver. Dat heeft te maken met de voedingsstoffen die waterlelies verbruiken die er anders voor zouden zorgen dat er vervelende algen in je vijver terecht komen. Algen? Dat wil je als vijver liefhebber natuurlijk niet! 

Daarnaast zorgen de bladeren van de waterlelie voor een schuilplaats voor de vissen én de schaduw van deze bladeren zorgt er ook voor dat het water niet te warm wordt tijdens die warme dagen die we inmiddels wel kennen hier in Nederland. Wist je overigens dat waterlelies zuurstof produceren en dit afgeven aan de atmosfeer langs de bovenkant van de bladeren? Dat is super bijzonder, want de meeste landplanten geven dit namelijk via de onderkant van de bladeren af.

Top 3 vijverplanten

Planten verrijken je vijver en geven deze vaak een weelderig uiterlijk. Reden genoeg dus om je vijver aan te kleden met een aantal mooie exemplaren! Maar welke planten zijn er, welke zijn het beste en waar moet je opletten? 

  1. Glanzend fonteinkruid: Een van de bekendste soorten onder de vijverplanten is het Glanzende fonteinkruid. Deze soort heeft wat tijd nodig om te aarden in je vijver. Als hij zich eenmaal thuis voelt zal hij goed gaan groeien met vrij grote bladeren. Glanzend fonteinkruid houdt van veel licht, geef ‘m dan ook een plek in de volle zon. In het najaar sterft deze plant af om zich daarna in het voorjaar weer opnieuw te ontwikkelen.
  2. Waterranonkel: Waterranonkel is een inheemse en beschermde waterplant. In de Nederlandse natuur vindt je ze in waterpartijen en grote vijvers. Omdat hij beschermd is, mag je niet zomaar een stekje meenemen uit een vijver in het wild. Waterranonkel bloeit met kleine witte bloemetjes met een geel hart.
  3. Guichelheil: Guichelheil is een zeldzaam en decoratief plantje. Het is een teer plantje, dat zich met kruipende stengels vast houdt aan de bodem van de vijver. De bloemen van dit plantje is zacht roze.Guichelheil is winterhard en houdt van licht en doet het goed op een plek met zon en schaduw.

De meest kleurrijke planten bij Tuincentrum van Ee

Bij Tuincentrum van Ee in Zeist zijn we dol op planten, bloemen en vijvers. Bij onze vijverafdeling vind je alles over vijveraanleg & onderhoud, ornamenten & verlichting, pompen & filters, waterplanten en vissen. Kom langs in ons tuincentrum voor de beste vijverproducten en persoonlijk advies!