Vandaag open van 09:30 tot 18:00 uur

Klimplanten

Klimplanten zijn een geweldige toevoeging aan elke tuin, ze kunnen gevels, pergola's, schuttingen en andere structuren bedekken en zorgen voor een groen en weelderig uiterlijk. Je vindt ons uitgebreide assortiment klimplanten in ons tuincentrum in Zeist. 

Kom langs!

Wij verkopen momenteel geen klimplanten in onze webshop. Kom langs in ons tuincentrum in Zeist en ontdek ons uitgebreide assortiment aan groene en bloeiende klimplanten.

Toon filters Sluit filters

Filter producten

Waarom wil jij een klimplant?

Klimplanten hebben verschillende functies in de tuin. Ze kunnen privacy bieden door muren en schuttingen te bedekken, schaduw creëren op een zonnig terras, een natuurlijk decor vormen voor pergola's en bogen, en ze kunnen een broedplaats zijn voor vogels en insecten.

De 2 soorten klimplanten

Er zijn twee hoofdtypen klimplanten: zelfhechtende en rankende klimplanten.

 • Zelfhechtende klimplanten hebben hechtwortels, zuignappen of hechtende ranken waarmee ze zich aan oppervlakken kunnen vastklampen zonder extra ondersteuning.
 • Rankende klimplanten daarentegen hebben hulp nodig om omhoog te klimmen, zoals een trellis, draadwerk of een klimrek.

Top 3 klimplanten voor een groene achtergrond

 1. Klimop (Hedera): Een zeer populaire en wintergroene klimplant die zowel zelfhechtend als rankend kan zijn. Klimop gedijt in zon en schaduw en is zeer veelzijdig.
   
 2. Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides): Een heerlijk geurende klimplant met glanzende groene bladeren en prachtige witte bloemen.
   
 3. Kamperfoelie (Lonicera): Een bloeiende klimplant met geurende bloemen in verschillende kleuren, zoals roze, geel en oranje.

Top 3 bloeiende klimmers

 1. Clematis: Een spectaculaire bloeiende klimplant met een grote verscheidenheid aan bloemvormen en kleuren, variërend van wit en roze tot diepblauw en paars.
   
 2. Klimrozen: Prachtige rozen die omhoog klimmen en je tuin sieren met hun betoverende bloemen in verschillende kleuren.
   
 3. Passiebloem (Passiflora): Een exotische en intrigerende klimplant met prachtige bloemen in unieke vormen en kleuren.

Wat heb je nodig om klimplanten te laten groeien?

Voor zelfhechtende klimplanten is vaak geen extra ondersteuning nodig, maar voor rankende klimplanten zijn een stevig trellis, draadwerk of een klimrek essentieel. Zorg ervoor dat je deze structuren stevig verankert in de grond of op een muur om de groeiende klimplanten te ondersteunen.

Klimplanten snoeien en verzorgen

Bij het planten van klimplanten is het belangrijk om ze voldoende ruimte te geven om te groeien en te klimmen.

 • Zelfhechtende klimplanten moeten in de buurt van de gewenste ondersteuning worden geplant, terwijl rankende klimplanten een trellis of klimrek nodig hebben om omhoog te klimmen.
 • Snoei klimplanten regelmatig om de groei en bloei te bevorderen en om ze in toom te houden.
 • Zorg voor voldoende water en bemesting om ze gezond en weelderig te houden.

Bekijk tuingereedschap

Kan ik klimplanten op mijn balkon zetten?

Ja, klimplanten kunnen zeker op het balkon groeien! Klimplanten zijn uiterst veelzijdig en kunnen zowel in de tuin als op het balkon worden gekweekt, zolang ze de juiste ondersteuning en ruimte krijgen om omhoog te klimmen.

Er zijn veel klimplanten die geschikt zijn voor balkons, vooral zelfhechtende klimplanten. Deze planten hebben hechtwortels, zuignappen of hechtende ranken waarmee ze zich aan muren, hekken, balustrades en andere oppervlakken kunnen vastklampen zonder extra ondersteuning.

Enkele voorbeelden van zelfhechtende klimplanten die goed gedijen op balkons zijn:

 • Klimop (Hedera)
 • Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)
 • Kamperfoelie (Lonicera)

Klimplanten kopen in Zeist

Kom naar Tuincentrum van Ee om ons uitgebreide assortiment klimplanten en vele andere tuinplanten te ontdekken. Of je nu je borders wilt opfleuren, een gezellige sfeer op het balkon wilt creëren, of een kleurrijk accent wilt toevoegen aan je tuin, bij ons vind je de juiste planten. Bezoek onze webshop of kom langs in ons tuincentrum in Zeist om ons volledige assortiment te ontdekken.