Vandaag open van 09:30 tot 18:00 uur

Hortensia

Bij Tuincentrum van Ee in Zeist kun je prachtige hortensia's kopen die een kleurrijke toevoeging aan je tuin kunnen zijn. Hortensia's zijn geliefde bloeiende struiken vanwege hun opvallende en diverse kleuren.

Wij verkopen momenteel geen hortensia's in onze webshop. Kom langs in ons tuincentrum in Zeist en ontdek ons uitgebreide assortiment.

Diverse kleuren Hortensia

Maar hoe komen hortensia's eigenlijk aan hun verschillende kleuren? De kleur van hortensia's wordt beïnvloed door de pH-waarde van de bodem. In zure grond hebben hortensia's de neiging om blauwachtige tinten te ontwikkelen, terwijl ze in alkalische grond eerder roze tot paars worden. Dit fenomeen is te danken aan de aanwezigheid van aluminium in de bodem. Zure bodems bevatten meer opneembaar aluminium, wat leidt tot blauwere bloemen. Alkalische bodems hebben minder opneembaar aluminium en resulteren in rozerode bloemen.

Tip van Van Ee! Om de kleur van je hortensia's te beïnvloeden, kun je de pH-waarde van de bodem aanpassen. Voor blauwe bloemen kun je aluminiumsulfaat toevoegen om de bodem zuurder te maken, terwijl kalk de bodem alkalischer maakt voor roze bloemen.

Hortensia's planten

Hortensia's planten is niet moeilijk. Kies een plek in je tuin met halfschaduw tot volle schaduw, afhankelijk van het hortensiasoort. Graaf een gat dat twee keer zo breed is als de kluit van de hortensia en plant deze op dezelfde diepte als in de pot. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is.

De beste tijd om hortensia's te planten is in de herfst of het vroege voorjaar, wanneer de grond nog vochtig is en de planten tijd hebben om te wortelen voordat de zomerhitte arriveert.

Wist je dit? Kamerplant hortensia's kunnen in de zomer buiten worden geplaatst, maar zorg voor beschutting tegen felle zon en wind. Breng ze in de herfst weer naar binnen voordat de vorst begint.

Verschillende vormen hortensia

Er zijn veel verschillende soorten hortensia's, maar hier zijn drie populaire varianten, waaronder de "classic," "Annabelle," en "boerenhortensia":

  • Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla): Boerenhortensia's staan bekend om hun grote, bolvormige bloemen die in verschillende kleuren voorkomen, zoals blauw, roze, wit en paars.
     
  • Annabelle Hortensia (Hydrangea arborescens 'Annabelle'): De Annabelle hortensia is beroemd om zijn grote, ronde witte bloemkoppen. Deze hortensia bloeit meestal in de zomer en gedijt goed in koudere klimaten.
     
  • Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia): Eikenbladhortensia's danken hun naam aan de vorm van hun bladeren, die lijken op die van eikenbomen. Ze produceren kegelvormige witte bloemtrossen en hebben in de herfst vaak prachtige rode en paarse bladkleuren.

Hoe snoei je hortensia?

Wat betreft snoeien, kun je het beste in het voorjaar snoeien, nadat de laatste vorst voorbij is. Snoei de dode takken weg en knip de levende takken terug tot de gewenste hoogte.

Voor de verzorging van hortensia's is het gebruik van Pokon Hortensia potgrond of speciale meststoffen voor hortensia's een goede keuze. Geef ze regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, en zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft. Hortensia's houden ook van mulch rond hun wortels om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken.

Koop hortensia met 30% korting in Zeist

Bij Tuincentrum van Ee in Zeist vind je hoogwaardige hortensia's en alle benodigdheden om ze te laten gedijen in je tuin. Met de juiste zorg en aandacht zullen deze prachtige planten je tuin verrijken met hun betoverende kleuren en weelderige bloemen.