Vandaag open van 12:00 tot 16:00 uur

Wat is N-P-K?

Wat is N-P-K?

N-P-K staat voor Stikstof, Fosfor en Kali, deze drie componenten komt u in alle meststoffen tegen. Zowel in kunstmest als ecologische mest. Stikstof, fosfor en kali zijn essentieel voor de groei, bloei en weerstand van elke plant.

Pokon, Ecostyle of DCM? Wat heb je nodig?

Het kan verwarrend zijn wanneer merken/fabrikanten verschillende doseringen hanteren. Als tuinliefhebber is het daarom zeker handig om te weten wat deze N-P-K waardes nou precies inhouden en wat ze met je planten doen. Dit artikel zal je helpen om gemakkelijker een keuze te maken bij het uitzoeken van de juiste meststoffen.

Verpakkingen

De doseer hoeveelheid op een mest verpakking geeft aan voor welke plant de meststof het meest geschikt is. Voor jouw als consument worden de verpakkingen zodanig opgemaakt dat u in één oogopslag meststoffen kan vinden voor specifieke planten. Bijvoorbeeld voor rozen, coniferen of de moestuin. Bij het omdraaien van de verpakking kom je dan de N-P-K waardes tegen

Procenten

Deze verhouding geven de procenten aan, dus een verpakking mest met een N-P-K van 10-10-10 geeft aan dat 30% van de mest zak/verpakking bestaat uit een gelijkwaardige dosering van 10% stikstof, 10% fosfor & 10% kali.

N = Stikstof, dit heeft een plant nodig voor een goede groei en een mooie diepgroene kleur in de bladeren en de stengels.

  • Hoe te herkennen? Bij een stikstof tekort zullen gele bladeren optreden.
  • Oplossing: op ons tuincentrum verkopen wij bloedmeel.

P = Fosfor, essentieel voor de wortelontwikkeling van jonge planten. Fosfor bevordert ook de ontwikkeling van bloemen, knoppen en vruchten.

  • Hoe te herkennen? Slechte ontwikkeling van wortels en/of donker blauwe/paarse bladeren. Slechte oogst kan ook een fosfor te kort betekenen.
  • Oplossing: bij een fosfor tekort gebruikt u beendermeel.

K = Kalium, dit heeft een plant nodig voor het transporteren van water en koolhydraten en verhoogt dusdanig de weerstand tegen vorst, droogte en schimmelziekten.

  • Hoe te herkennen? Gekleurde plekjes op het blad en verdorring van de bladeren.
  • Oplossing: bij tekort aan kalium gebruikt u Vinassekali.

In het kort:

Stikstof en fosfor heeft een plant voornamelijk nodig in de groeifase, denk hierbij niet alleen aan nieuwe beplanting. Planten die in het voorjaar de winter uit komen en op nieuw hout hun blad/bloemen/vruchten aanmaken houden ook van wat extra mest.

Van Kali heeft een plant voornamelijk profijt in de late groeifase en wordt in veel tuinen toegepast om planten extra sterk te maken voor de winter. Vinassekali is dan ook te gebruiken om najaarsbollen goed te laten overwinteren.

Bekijk het N-P-K assortiment in de webshop.